calabria 1 IRjgoe

Ελληνικός τουρισμός: δραματική μείωση εσόδων για τα ξενοδοχεία

Μειωμένα κατά 89,5% ήταν τα έσοδα για τα ελληνικά ξενοδοχεία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία της ανάλυσης της GBR Consulting.

Περίπου το 49% των ξενοδοχείων στις πόλεις της Ελλάδας λειτούργησαν το πρώτο τρίμηνο, όμως με σχεδόν καθόλου ζήτηση, ενώ – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων – τα τουριστικά θέρετρα παρέμειναν κλειστά.

Στην Αθήνα, μόνο το 53% των δωματίων των ξενοδοχείων παρέμειναν ανοικτά κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, επιτυγχάνοντας πληρότητα της τάξης του 14,5%. Με βάση το συνολικό «απόθεμα δωματίων» (TRI), το ποσοστό αυτό ανήλθε σε μόλις 7,7%.

Στη Θεσσαλονίκη, το 46% των δωματίων των ξενοδοχείων ήταν διαθέσιμα στην αγορά κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους σημειώνοντας πληρότητα της τάξης του 17,7%, ενώ ο δείκτης του TRI ανήλθε σε 8,2%.

Μειωμένα κατά 89,5% ήταν τα έσοδα για τα ελληνικά ξενοδοχεία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021. © Ryan Spencer/ Unsplash

Σύμφωνα με στοιχεία του INSETE, οι διεθνείς αφίξεις στα κύρια αεροδρόμια της χώρας μειώθηκαν κατά 85,2% κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2021 εν συγκρίσει με την αντίστοιχη περίοδο το 2019.

Οπως αναφέρει η GBR Consulting, ο αργός εμβολιασμός, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και η εξάπλωση του ιού καθυστερούν τη διεθνή ανάκαμψη των ταξιδιών.

Η διαδικασία του εμβολιασμού δεν ήταν όσο γρήγορη αναμένονταν τον Δεκέμβριο του 2020. Η Airfinity, μια εταιρεία επιστημονικών αναλύσεων, προβλέπει ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021 η Γερμανία και η Γαλλία θα φτάσουν σε ένα ποσοστό εμβολιασμού της τάξης του 75%.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, δύο εξαιρετικά σημαντικές τουριστικές αγορές για την Ελλάδα, αναμένεται να φτάσουν σε αυτό το ποσοστό μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι.

Επιπλέον, ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν διακόψει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca λόγω της πιθανής σύνδεσης του με μια σπάνια μορφή θρόμβωσης.

Ο αργός εμβολιασμός, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και η εξάπλωση του ιού καθυστερούν τη διεθνή ανάκαμψη των ταξιδιών. © Shutterstock

Λόγω αυτών των καθυστερήσεων, η ΙΑΤΑ αναπροσάρμοσε τις προβλέψεις της για τις «επιδόσεις» της αεροπορικής βιομηχανίας το 2021.

Ενώ των Δεκέμβριο του 2020 υπολόγιζε ότι ο δείκτης RPK (έσοδα ανά χιλιομετρικό επιβάτη) θα έφταναν το 51% των επιπέδων του 2019 μέσα αστη φετινή χρονιά, τον Απρίλιο του 2021 η πρόβλεψη άλλαξε σε 43%.

Η εξοικονόμηση χρημάτων θα «τροφοδοτήσει» την ανάκαμψη

Η εξοικονόμηση χρημάτων κατά τη διάρκεια των περιορισμών που επέβαλε η πανδημία είναι ένας από τους βασικότερους λόγους που θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη.

Σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι έχουν εξοικονομήσει 5,4 τρισεκατομμύρια δολάρια πάνω από τα αναμενόμενα επίπεδα εξοικονόμησης, σύμφωνα με μια έκθεση του Moody’s Analytics τον Απρίλιο του 2021.

 

Πώς θα μοιάζουν τα boutique ξενοδοχεία στο μέλλον;

 

Το πρώτο «κύμα» boutique ξενοδοχείων ήταν αρκετά επαναστατικό. Το δεύτερο;

 

 

Αυτό φαίνεται να ανοίγει το δρόμο για μια ισχυρή αύξηση των δαπανών καθώς ανοίγει και πάλι η οικονομία. Τα σπίτια που δεν έχουν πληγεί από την πανδημία έχουν συγκεντρώσει χρήματα που διαφορετικά θα ξόδευαν για ταξίδια, διασκέδαση και φαγητό – και τώρα θέλουν να «ξεσκάσουν» περισσότερο από ποτέ.

Οι κύριες εξελίξεις για τον τουριστικό κλάδο στην Ελλάδα

Η οικογένεια Δεβένη, η οποία κατέχει το Skiathos Palace, απέκτησε το Alkyon Hotel – ένα κατάλυμα 3 αστέρων με 89 δωμάτια και 5 σουίτες.

Οι νέοι ιδιοκτήτες θα ανακαινίσουν και θα εκσυγχρονίσουν πλήρως το κατάλυμα για να το ανοίξουν και πάλι ως ξενοδοχείο 4 αστέρων, με την προοπτική ένα τμήμα του να λειτουργεί και κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών.

Στις αρχές Απριλίου 2021, η Grecotel Hotels & Resorts ανακοίνωσε την εξαγορά 5 θέρετρων στη Μύκονο και την Κέρκυρα έναντι συνολικού ποσού 61 εκατομμυρίων ευρώ. Τα ξενοδοχεία που αποκτήθηκαν είναι τα: Mykonos Star και Mykonos Thea στον Αγιο Σώστη της Μυκόνου και Nostos, Vassilia, Gelina και το υδάτινο πάρκο Hydropolis στην Κέρκυρα.

O Ομιλος Κουρτίδη σχεδιάζει τη δημιουργία του «Alexandrou Chora Project», μιας επένδυσης 50 εκατ. ευρώ στην παραλία Οφρυνίου Καβάλας. Το συγκρότημα θα περιλαμβάνει δύο ξενοδοχεία, συνολικής δυναμικότητας 300 κλινών, ένα τουριστικό χωριό σε έκταση 85 στρεμμάτων και ένα μεγάλο ιστορικό πάρκο με θέμα τον Μέγα Αλέξανδρο.

μπορείτε να δείτε ολόκληρη την ανάλυση της GBR Consulting εδώ.

Διαβάστε επίσης

Οι πιο δύσκολες και εύκολες γλώσσες στον κόσμο – Ποια είναι η θέση των ελληνικών;

Τα 11 πιο άσχημα κτήρια στην Ευρώπη

Greek Weird Wave: οι 10 καλύτερες ταινίες της νέου ελληνικού σινεμά

Τα 10 καλύτερα ντοκιμαντέρ που μπορείτε να δείτε στο Netflix

Τα παλαιότερα καφέ του κόσμου

The post Ελληνικός τουρισμός: δραματική μείωση εσόδων για τα ξενοδοχεία appeared first on TravelEstate.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>