Πράσινο φως από το Ευρωκοινοβούλιο για το «ευρωπαϊκό πιστοποιητικό Covid-19»

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπερψήφισε σήμερα τη θέση του σώματος στις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο των Κρατών Μελών για το ψηφιακό πιστοποιητικό ανοσίας (η πρόταση Κομισιόν για ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό), το οποίο πλέον ονομάζει «ευρωπαϊκό πιστοποιητικό Covid-19».

Προκειμένου να αποφευχθούν οι διακρίσεις εις βάρος εκείνων που δεν έχουν εμβολιαστεί και για οικονομικούς λόγους, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να “εξασφαλίσουν καθολικά, προσιτά, έγκαιρα και δωρεάν τεστ”.

Η ψηφοφορία διεξήχθη την Μ. Τετάρτη το βράδυ. Ο στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία πριν από την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο.

Σύμφωνα με το ΕΚ, ο ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι το νέο “πιστοποιητικό EU COVID-19” πρέπει να ισχύει για 12 μήνες και όχι περισσότερο.

Το έγγραφο, το οποίο μπορεί να είναι σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, θα βεβαιώνει ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά του ιού κορωνοϊού ή, εναλλακτικά, ότι έχει πρόσφατο αρνητικό αποτέλεσμα τεστ ή έχει αναρρώσει από τη μόλυνση.

 

Ο «τουρισμός πολυτελείας» δείχνει το δρόμο προς την ανάκαμψη

 

Οι ανάγκες των ταξιδιωτών έχουν μεταβληθεί σημαντικά λόγω της πανδημίας

 

 

Ωστόσο, τα πιστοποιητικά EU COVID-19 δεν θα χρησιμεύσουν ούτε ως ταξιδιωτικό έγγραφο ούτε θα αποτελέσουν προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας, λένε οι ευρωβουλευτές.

Η νομοθετική πρόταση που καλύπτει τους υπηκόους της ΕΕ εγκρίθηκε με 540 ψήφους υπέρ 119 και 31 αποχές, και η συμπληρωμάτική πρόταση για τους υπηκόους τρίτων χωρών πέρασε με 540 ψήφους υπέρ και 80 αποχές.

Σύμφωνα με τη θέση του ΕΚ, οι κάτοχοι πιστοποιητικού EU COVID-19 δεν πρέπει να υπόκεινται σε πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όπως καραντίνα, αυτο-απομόνωση ή άλλα τεστ. Προκειμένου να αποφευχθούν οι διακρίσεις εις βάρος εκείνων που δεν έχουν εμβολιαστεί και για οικονομικούς λόγους, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να “εξασφαλίσουν καθολικά, προσιτά, έγκαιρα και δωρεάν τεστ”.

Τέλος, οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι τα εμβόλια COVID-19 πρέπει να παράγονται σε κλίμακα, να διατίθενται σε προσιτές τιμές και να διατίθενται σε παγκόσμιο επίπεδο . Εκφράζουν επίσης ανησυχία για τα σοβαρά προβλήματα που προκαλούν οι εταιρείες που δεν συμμορφώνονται με τα προγράμματα παραγωγής και παράδοσης.

Πηγή: Θάνος Αθανασίου – Real.gr

Διαβάστε επίσης

Οι πιο δύσκολες και εύκολες γλώσσες στον κόσμο – Ποια είναι η θέση των ελληνικών;

Τα 10 καλύτερα ντοκιμαντέρ που μπορείτε να δείτε στο Netflix

Τα παλαιότερα καφέ του κόσμου

Αυτές είναι οι 25 πιο όμορφες παραλίες στον κόσμο

Τα 15 καλύτερα ταξιδιωτικά βιβλία όλων των εποχών

The post Πράσινο φως από το Ευρωκοινοβούλιο για το «ευρωπαϊκό πιστοποιητικό Covid-19» appeared first on TravelEstate.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>